Sloecentrale
De Sloecentrale is een uiterst geavanceerde gasgestookte elektriciteitscentrale met een capaciteit van 870 megawatt. Hiermee kunnen twee miljoen huishoudens worden voorzien in hun dagelijkse energiebehoefte. Dankzij de hoge betrouwbaarheid en flexibiliteit van de centrale wordt snel ingespeeld op de veranderende marktomstandigheden zoals de gasprijs, hernieuwbare energiebronnen en netwerkomstandigheden.
De vraag
Naast de hoge betrouwbaarheid en flexibiliteit heeft Sloecentrale als topprioriteit veiligheid. Een belangrijk, maar specifiek onderdeel hiervan is brandveiligheid.
Naar aanleiding van een aanbevelingsrapport van de verzekeraar, met als doelstelling het behalen van de HPR (High Protected Risk) status, is Sloecentrale begonnen met het projectmatig uitwerken van de aanbevelingen en het onderzoeken van de uitvoerbaarheid van deze verbeteringsprojecten.
Een van de aanbevelingen is het optimaliseren van de brandveiligheid bij eventuele oliebranden.
De oplossing
Sloecentrale kijkt met vertrouwen naar de toekomst en blijft de centrale ontwikkelen tot een maximaal veilige omgeving. Minimax Brandbeveiliging B.V. is aangesteld om het installatiewerk in goede banen te leiden. Voor deze installatie streeft Minimax Brandbeveiliging naar een oplossing op maat.
Sloecentrale heeft zich laten adviseren door verschillende partijen om tot een geschikte oplossing te komen voor deze specifieke locatie. Uit het UPD kwam het advies naar voren om te kiezen voor schuimblussing met een elektronisch bijmengsysteem. Minimax heeft gekozen voor de producten van WB Firepacks. Naast FM Approved elektrisch aangedreven schuimpompen levert WB Firepacks ook een FM Approved elektronisch bijmengsysteem (de Electronic Foam Proportioner, EFP).
In dit project is niet zomaar een EFP gebruikt. Voor dit project is gekozen voor een EFP Compack. Dit betekent dat naast de EFP ook een elektromotor en Fire Lion schuimpomp zijn gemonteerd. Op deze manier beschikt Sloecentrale over twee compacte Skids.
De uitdagingen
De nieuwe schuimblusinstallatie vervangt het bestaande sprinklersysteem, en het was een uitdaging om het project uit te voeren met minimale onbeschikbaarheid van de centrale en de huidige brandblussystemen. Zo is er een aansluiting gemaakt op de bestaande brandblusringleiding, wat alleen tijdens een onderhoudsstop kon worden uitgevoerd. Daarnaast moesten verschillende logica in de software van de brandmeldcentrales worden aangepast, waardoor deze tijdelijk niet beschikbaar waren.
In de ontwerpfase werd voorkeur gegeven aan 1% bijmengschuim, maar vanwege duurzaamheid en milieu werd gezocht naar een fluorvrij schuim dat ook na 2025 mag worden gebruikt, wanneer het gebruik van fluorhoudend schuim verboden wordt. Dit bracht uitdagingen met zich mee, omdat het bijmengpercentage van fluorvrij schuim 3% is, wat resulteerde in een driemaal zo grote schuimtank. Dit zorgde voor een kleine vertraging, maar alle partijen zijn blij dat het project met relatief weinig aanpassingen kon worden afgerond.
Ondanks de diverse uitdagingen en de sterk fluctuerende markt is de uitvoering van het project, mede dankzij de uitstekende samenwerking tussen alle partijen, succesvol verlopen. Inmiddels heeft Sloecentrale de HPR-status bereikt.
Meer weten over onze oplossingen?
“Ik ga met installateurs en eindgebruikers in gesprek om samen uit te zoeken welke behoefte zij hebben op het gebied van nieuwbouw. Wanneer wij de behoefte in kaart hebben gebracht, breng ik een advies uit over welke oplossing(en) het meest geschikt zijn!”
Marco Kastelein