INEOS Aromatics  |

Productieomgevingen

INEOS Aromatics

INEOS Aromatics is een van de wereldleiders in de productie van PTA. De belangrijkste producten van INEOS Aromatics zijn gezuiverd tereftaalzuur (PTA) en paraxyleen (PX). PTA wordt vooral gebruikt voor de aanmaak van polyestervezels, -folie en -verpakking, zoals  petflessen.  PX is een grondstof voor de aanmaak van PTA.

INEOS AROMATICS GEEL

De vraag

INEOS Aromatics is een Sevesobedrijf.  Dit is een onderneming die gevaarlijke stoffen produceert, behandelt, opslaat of vervoert. Deze stoffen kunnen ontvlambaar, giftig of ontplofbaar zijn.  Het spreekt voor zich dat in deze context een goed uitgebouwd ondergronds brandwater-netwerk cruciaal is om in te zetten bij calamiteiten.  Een substantieel deel van het ondergrondse brandwater-netwerk op de site in Geel (België) was na meer dan 50 jaar aan vervanging toe.  De nieuwe installatie diende  hoogkwalitatief, duurzaam en gebruiksvriendelijk te zijn en moest voldoen aan de NFPA-richtlijnen. Een belangrijk element bij het ontwerp was het modulair flexibele aspect waarbij het ringleidingnet verder uitgebouwd kan worden om mee te groeien met de toekomstplannen van de organisatie.

De oplossing

In haar zoektocht naar mogelijke antwoorden kwam WB Firepacks uit bij de prefab pompkamer.  Deze is flexibel inzetbaar en modulair op te bouw bij een mogelijke uitbreiding.

De afmetingen van de prefab pompkamer bedragen 18 x 6 m, en is daarmee de grootste pompkamer ooit geproduceerd door WB Firepacks.  Hierin bevinden zich 3 diesel-aangedreven pompen (800m³/h) en een elektrisch aangedreven jockey pomp, waarvan de motor-capaciteit kan opgedreven worden. De buitenwand is voorzien van een RF Coating, de ondergrondse leidingen van AVK valves.  Zowel bij de materiaal- als techniekkeuze is kwaliteit steeds de bepalende factor geweest.  

De uitdaging

In het ontwerp is er rekening gehouden met de grootte en flexibiliteit van de pompkamer, zodat deze bij transport demonteerbaar is, maar tevens uitbreidbaar bij mogelijke nieuwe toekomstplannen van het bedrijf.  

De grootste uitdaging was het onder controle houden van de onderhoudskosten. De oplossing hiervoor ligt in het midden: INEOS Aromatics neemt de wekelijkse testen voor haar rekening, terwijl het jaarlijks onderhoud uitgevoerd wordt door WB Firepacks.

Meer weten over onze oplossingen?

“Ik ga met installateurs en eindgebruikers in gesprek om samen uit te zoeken welke behoefte zij hebben op het gebied van nieuwbouw. Wanneer wij de behoefte in kaart hebben gebracht, breng ik een advies uit over welke oplossing(en) het meest geschikt zijn!”

Roland Stolk

Gerelateerde projecten

Hoogbouw

Olie- & gasindustrie