Even voorstellen... Douwe van der Zee

Wij maken kennis met Douwe van der Zee. Sinds 1 oktober is Douwe actief als directeur binnen WB Firepacks. Wie is Douwe op zowel persoonlijk als zakelijk vlak? Dat is wat wij ons allemaal af vragen. Zo blijkt Douwe Friese roots te hebben en blijkt dat hij een echte relatiebouwer is. Lees hieronder het gehele interview met Douwe.

Douwe van der Zee - WB Firepacks

Even voorstellen… – Wie is Douwe?

“Douwe is een enthousiast persoon, 53 jaar, en sinds 1 oktober in dienst bij WB Firepacks als directeur.”

“Ik houd me al vanaf het begin van mijn leven, waarschijnlijk door mijn Friese roots, bezig met zeilen. Ik ben graag op het water. Deze passie deel ik met mijn vaste vriendengroep. We trekken er dan op uit naar Denemarken, Noorwegen of Zweden.”

Kan je me kort meenemen in de stappen van jouw loopbaan?

“Ik heb hiervoor in de chemie gewerkt bij Mavom Chemie BV. Ik heb van oorsprong een HTS en een vliegtuigopleiding gedaan. Daarnaast heb ik nog een post HBO opleiding op het gebied van sales en een MBA opleiding gedurende mijn loopbaan afgerond. Mijn eerste werkgever was ABS Pompen waar ik 14 jaar gewerkt heb. Het voordeel van deze periode in de pompen is natuurlijk dat ik daar hier dankbaar gebruik van kan maken.”

Op je LinkedIn profiel omschrijf je jezelf als een relatiebouwer. Waar blijkt het uit dat je een relatiebouwer bent?

“De oorsprong hiervan ligt in het verleden. Vroeger in de slagerij van mijn vader had ik al te maken met de klanten die hier kwamen. Zij vragen iets en je probeert dat zo goed als mogelijk in te vullen. In het begin van mijn sales loopbaan vraag je je af wat de behoefte is en hoe je hier invulling aan kan geven? Wanneer je steeds meer ervaring hebt ga je steeds meer meedenken met de klant. Ik zeg weleens het zou goed zijn als je een bureau hebt staan bij de klant. Je leert dan je klant pas echt kennen.”

“Bij WB Firepacks hebben we een mooi product, de kennis en ervaring en we weten alles op het gebied van wetten en regelgeving. Wat ik dan het belangrijkste vind in het managen van informatie is dat we niet alleen onze informatie doorgeven aan onze klant, maar ook aan de eindgebruikers. Zodat we proberen mee te denken met onze eigen klant: hoe gaat de eindklant uiteindelijk om met onze dienst? Je kan jouw klant zo goed als mogelijk informeren hoe hij of zij kan groeien. Dat is hoe je een relatie opbouwt. Want als de klant groeit dan groeien wij ook.”

De eerste maand zit erop. Wat zijn je eerste indrukken?

“Een conclusie kan ik al heel snel trekken en dat is dat hier heel veel mensen werken met een bepaalde passie en dat ook duidelijk kunnen maken naar onze klanten. De verkoop- en serviceteams denken echt mee met de klanten en proberen op die manier de maximale kwaliteit te leveren.”

Ik zie een link tussen jouw privé leven en zakelijke aspect. Het avontuurlijke, maar ook het onderhouden van relaties.

“Net was een van je vragen met betrekking tot relaties. Klanten zijn geen vrienden, maar ook weer wel. Je bouwt wat op met deze mensen. Wanneer onze wegen scheiden dan zie ik die mensen toch nog met enige regelmaat om ervaringen uit te wisselen. Ik doe dit ook nog steeds met mensen vanuit studies of organisaties uit het verleden.”

Wat zijn je doelen voor het komende jaar?

“De visie verder uitbouwen op korte termijn. Wat is onze ambitie? Hoe kunnen we deze vertalen naar de verschillende afdelingen? Hoe kunnen we dit omzetten naar een strategie? In de ideale wereld zou dus iedereen moeten weten wat er van hem/haar verwacht wordt, wat je taken zijn en wat je verantwoordelijkheden zijn. En dat je gewoon daarmee aan de gang kan gaan. Ik zeg niet dat het nu niet aanwezig is, maar het is nu te gefragmenteerd. Dus één van mijn absolute doelstellingen is dat je daar zo open mogelijk met mensen over kan spreken. Met angst valt niet te werken.”

“De tools zijn aanwezig. De mensen, mooie producten, de markt, het gebouw, het marktaandeel en een goede investeerder, Lumipol. Het enige wat we nog nodig hebben is tijd.”

Zijn er ook knelpunten?

“Als je zo hard groeit. Van 40 naar 100 man in 5-6 jaar tijd is dat best wel veel. Daarnaast is ook de afzet gegroeid. We zetten steeds meer brandpreventie oplossingen af. Dat vraagt natuurlijk veel flexibiliteit. Daar zitten wel zaken die ik anders zou doen. Dit is afhankelijk van levering. Good house keeping is een belangrijke doelstelling.“

Hoe is je eerste maand verlopen?

Leuk. Köksal vroeg ook aan mij wat bedoel je nu eigenlijk met leuk? Ik heb nu de meeste mensen gesproken en anderen al wat frequenter. Goed om met iedereen kennis te maken en dan zie je dat het erg leuk is wat men uitstraalt. De passie waarmee zij vertellen. Ik kan al zeggen dat ik me enorm thuis voel. Ik heb dan ook ontzettend veel zin om met het bedrijf en het management team stappen te zetten, waaronder de groei nog meer te managen.”

“Ik vind het ook een goede beslissing dat de positie waar ik in verkeer is vastgesteld. De reden hiervan is dat Köksal zich meer kan focussen op de internationale positionering van (WB Firepacks, HSA Firepacks en Fire Lion) en ik de focus kan hebben op alle activiteiten die spelen in Zwijndrecht.”

Tot slot. Wat wil je nog meegeven aan iedereen binnen en/of buiten de organisatie?

De deur staat altijd open voor iedereen. Dat mag voor de leuke dingen, maar ook zeker voor de minder leuke zaken. Mijn doel is dat iedereen zich gelukkig en prettig voelt in hetgeen wat hij/zij doet. Als dat niet zo is, is het zo belangrijk dat je het kwijt kan. We zijn allemaal gelijkwaardig, dus we kunnen op gelijkwaardig niveau praten met elkaar.”

“Bovendien is het ook aan mij om mensen op te zoeken. Ik ben oprecht geïnteresseerd om mee te lopen binnen de organisatie. Ik heb dat bij de vorige onderneming ook gedaan. Ik kwam eigenlijk overal. Ik wil wel graag mee doen in het operationele. Dat wil niet zeggen dat ik de beste bouten en moeren draaier ben, maar wel dat we het op die manier samen beleven.“

Verhalen van andere medewerkers

Yoeri – Marketing & Communication Specialist

Douwe – Managing Director

Anita – Planner