26 november 2021

Anita – Planner

Even voorstellen… Anita Grobecker - Sommer

Wij maken kennis met Anita Grobecker – Sommer. Zij is al meer dan 15 werkzaam voor WB Firepacks. Anita is van oorsprong telefoniste en is door de jaren heen gegroeid naar een vaste kracht op de planning. Niet alleen Anita heeft stappen gezet, maar ook de organisatie. Zij had tijdens het interview een “behangpapier” bij zich waar 10 jaar geleden de planning op bijgehouden werd. Lees hieronder meer over Anita en de veranderingen op het gebied van de planning!

Anita Grobecker - Sommer - WB Firepacks

Even voorstellen… – Wie is Anita?

“Ik ben Anita en ik kom oorspronkelijk uit Den Haag. Via Rotterdam in Dordrecht terecht gekomen. Hier woon ik nu al 28 jaar. In mijn vrije tijd fietsen mijn man en ik graag, fotografeer ik wel eens als hobby. Onze vakanties brengen wij overwegend kamperend door .”

“Ik ben ooit begonnen als typiste en daarna heb ik gewerkt op een kantoor waar we verkeersborden verkochten. Ik deed hier gewoon de administratie en onderhield contact met klanten bij de verkoop van kentekenplaten. Daarna ben ik bij Productschap voor Zuivel terechtgekomen, waar ik ook 10 jaar heb gewerkt. En toen ben ik 12 jaar thuis geweest als huismoeder. En na 12 jaar ben ik als uitzendkracht begonnen bij de Rechtbank om het archief op te schonen. Toen dat was afgelopen ben ik via het uitzendbureau bij WB Firepacks gekomen. Ik werk hier nu al 15 en een half jaar, waarvan een halfjaar via het uitzendbureau.

“Ik ben hier begonnen als telefoniste, een paar dagen in de week. Toen ben ik gedeeltelijk administratie voor de service erbij gaan doen en zo ben ik doorgerold naar de planning.”

Kan je kort toelichten hoe een dag als planner eruit ziet?

“Morgens begint het met de monteurs die bellen van: “Ik sta hier, maar er is niemand”. Verder krijg je natuurlijk soms ziekmeldingen. Het eerste uur is meestal wel hectisch, maar dat verschilt per dag. Daarna ga ik mails behandelen en vervolgens de werkvoorbereiding doen voor de bonnen die de servicemonteurs meekrijgen en tussen neus en lippen door doe ik het plannen.”

Ik kan me inderdaad voorstellen dat het enorm hectisch is. Het lijkt me inderdaad dat het niet altijd volgens de planning loopt.

“Nee, klopt. Net zoals nu dan krijg ik de nieuwe jaarplanningen binnen. Van de een krijg je het hele jaar en van de ander krijg je het per maand of dag aangeleverd.”

Wat maakt het eigenlijk dat je dit bent gaan doen?

“Ik ben er echt ingerold. Ik was gewoon typiste of telefoniste. Dat heb ik ook echt altijd gedaan.”

Maar hoe ben je dan uiteindelijk toch die planning gaan doen?

“Er zat toen een planner (uitzendkracht) die de telefoon elke keer liet gaan. Dus toen heb ik een paar keer de telefoon opgenomen en werd er geopperd: “Waarom ga je dat niet gewoon doen?”. Maar vrouwelijke planners was nieuw binnen WB Firepacks, dus ….. Maar Ferdinand die hier ook op de planning zat, die heeft zich er hard voor gemaakt. Hij vond dat ik het goed kon en zo ben ik erin gerold.”  

De planning ook een transformatie meegemaakt. Vroeger werd  de planning bij op een soort van “behangpapier” bijgehouden, terwijl dit nu in een digitale omgeving is. Hoe heb jij dit proces ervaren?

“Ja, op zich is dat proces best snel gegaan. Het heeft natuurlijk wel voeten in de aarde gehad voor het ontwikkelingstraject. Maar daarna is het gewoon van de een op de andere dag ingevoerd. We hebben eerst wel het behangpapier ernaast laten liggen. Toen bleek dat het werkte, zijn we vrij snel volledig overgegaan op de digitale omgeving.”

Waarom heb je eerst het behangpapier er toch bijgehouden? Kan ik hier uit opmaken dat je er toch wel een beetje huiverig voor was?

“ Ik ben altijd huiverig voor veranderingen. Dat zal de leeftijd wel zijn!”

“ Uiteindelijk is het hartstikke fijn. Eerst zaten we te gummen en te doen. Toen was het voor 15 monteurs, maar inmiddels zitten we op 26 monteurs en vanaf januari zelfs 28. “

“ Het is allemaal veranderd ook. Eerst liep ik met mappen te slepen. Alles eruit te halen om te kijken wat we de afgelopen jaren gedaan hadden. Ik liep continu met mappen heen en weer. Nu, kijk je in de digitale omgeving en je hebt het.”

Wat zorgt ervoor dat jij lachend naar je werk gaat?

“Niet iedere dag haha. Ik vind het werk gewoon leuk. Het is niet iedere dag even leuk, bijv. als het echt heel hectisch is en je ziet het even niet meer. Maar ik vind het wel leuk als je dan het einde van de dag naar huis gaat en je hebt het weer voor elkaar. Ik vind het puzzelen gewoon leuk.”

 Wanneer ik alles zo vanaf de zijlijn bekijk kan ik me wel voorstellen dat je het soms even niet meer weet.

“ Het zijn vooral zaken die er allemaal doorheen gedrukt moet worden. Dat maakt het enorm lastig. Iedereen trekt aan je, omdat er iets moet. Je krijgt bijvoorbeeld weleens de vraag: “Je moet even naar Duitsland”. Dat is niet even natuurlijk. Wanneer het een dag werk is zijn we de monteur drie dagen kwijt. Hij moet een dag heenreizen en een dag terug. In het algemeen staan we 2 á 3 weken vooruit volgepland.”

Hoe zit het met ruimte reserveren voor spoedgevallen/uitval?

“Dat is lastig. Bij uitval zit je met het feit dat als je iets naar voren wilt je met een  installateur te maken krijgt. Negen van de tien keer moet er iemand van hun bijzijn. Dat zie je vandaag ook. Er valt iets uit en dan is Francis een uur bezig om alles en iedereen te vragen een bezoek naar voor te halen. Maar dat is super lastig, omdat de installateur dan niemand ter beschikking heeft. Voor spoedgevallen houden we heel lang monteurs over in de planning, alleen wanneer ga je dat dan inplannen, dat is de moeilijkheid. Op het moment dat je hem dan wel ingepland hebt krijg je meestal een spoedgeval en zul je een andere klant, in het ergste geval, af moeten zeggen. Maar iedere klant wil bij stilstand geholpen worden, in het algemeen is daar dan wel begrip voor.”

Wat maakt het dat je al meer dan 15 jaar bij WB Firepacks werkt?

“Ik ben honkvast. Daarvoor ben ik ook niet overal weggegaan. Het gras is namelijk niet altijd groener aan de overkant. Daarnaast vind ik het werk gewoon leuk. ”

Verhalen van andere medewerkers

Yoeri – Marketing & Communication Specialist

Douwe – Managing Director

Anita – Planner